SSブログ

冬至 2023

皆さま

こんにちは

本日は冬至です。

ゆず湯に入り
蓮根、人参、銀杏、金柑、寒天、うどんといった
末尾に「ん」がつく食べ物やカボチャを食べると良いと言われています。
小豆とカボチャを煮る「冬至カボチャ」もお勧めです。

ぜひお燗酒と一緒に♪

日向燗(ひなたかん)30度。
温度が低いのでほんのり香りが引き立つので飲みやすい。

人肌燗(ひとはだかん)35度。
注ぐ際、徳利がほっこり温かく感じ、お酒の柔らかい味わいが楽しめます。

ぬる燗 40度。
香りが引き立ちより美味しく感じます。

上燗(じょうかん)45度。
注いだ時に湯気が出る、特に寒い時に飲むと一口でじわーと引き締まる感じがします。

熱燗(あつかん)50度。
徳利から湯気が出る位熱いので気をつけて注いでください。
香りがシャープになり辛口でキレが良くスッキリ飲めます。

飛びきり燗(とびきりかん)55度。
徳利を持つと熱く感いので注意して注いでください。
シャープな香りが引き立ち、より辛口に感じます。

燗ロック
お燗したお酒に氷りをいれるとアルコール分が薄まるので悪酔いせずずっと飲み続ける事ができます。
おしゃれなグラスで楽しんでください♪

お燗酒の温度を飲み比べてみても楽しいです。
冷酒に比べるとアルコールの吸収も早めで胃腸に優しく、すぐに顔が赤くなりほろ酔いになるので、味わいながらゆっくり楽しめます♪

やわらぎ水を合いの手に
良いお酒を♪♪

ありがとうございます

Good morning, ladies and gentlemen.

Today is the winter solstice.

I'm planning to take a yuzu bath tonigh and
eat foods with "n" at the end such as lotus root, carrot, ginkgo, kumquat, agar, and udon.
It is said that it is good to eat foods with "N" at the end such as lotus root, carrots, ginkgo, kumquat, agar, and udon, and pumpkin.
We also recommend "winter solstice pumpkin," which is made by boiling azuki beans and pumpkin.

Please enjoy it with warmed sake.

Hinatakan :(30°C)
The low temperature slightly enhances the aroma and makes it easy to drink.

Hitohadakan (warmed to human skin): (35°C)
When pouring, the sake will feel warm to the touch and you can enjoy the soft flavor of the sake.

Lukewarm (40°C).
The aroma is enhanced and the taste is more delicious.

Jokan:(45°C)
When poured, the sake will emit steam, and when drunk especially when it is cold, you will feel it tighten up with just one sip.

Hot (atsukan):(50°C)
It is so hot that steam comes out of the cup, so be careful when pouring it.
The aroma is sharp and the dry taste is crisp and refreshing.

Tobikirikan:(55°C)
Pour with care as it is hot to the touch when you hold the bottle.
The sharp aroma is enhanced and the taste is more dry.

Heated on the rocks
Putting ice in your heated sake will dilute the alcohol content, so you can keep drinking it without getting drunk.
Enjoy it in a stylish glass.

It is also fun to compare the temperatures of heated sake.
Compared to cold sake, the alcohol is absorbed faster and gentler on the stomach and intestines, and you will soon feel red in the face and tipsy, so enjoy it slowly while savoring it.

With" Yawaragi Water "as your partner
Have a good drink♪♪

Thank you very much.

Sakurako


2023-12-22 10:10  nice!(0)  コメント(0) 

nice! 0

コメント 0

コメントを書く

お名前:[必須]
URL:[必須]
コメント:
画像認証: 下の画像に表示されている文字を入力してください。

  ※ブログオーナーが承認したコメントのみ表示されます。
 

このブログの更新情報が届きます

すでにブログをお持ちの方は[こちら]